Kulta on arvokas kauppatavara, jonka hinta määräytyy monien tekijöiden perusteella ja on jatkuvassa muutoksessa. Jos harkitset kullan myyntiä tai haluat tietää, kuinka arvokasta kultasi on, kullan hintalaskuri auttaa sinua määrittämään sen nykyisen arvon. Seuraavat ohjeet auttavat sinua käyttämään työkalua oikein ja laskemaan kultasi arvon tarkasti kullan hintalaskurin avulla.
Miksi kulta on niin arvokasta?
Harvinainen jalometalli kulta on ollut arvokas raaka-aine tuhansien vuosien ajan ja sitä on pidetty fyysisenä arvon säilyttäjänä. Kulta on harvinainen kemiallinen alkuaine, jota esiintyy vain noin 4 grammaa 1000 tonnissa kiveä. Kullalla on erityisominaisuuksia, jotka tekevät siitä välttämättömän raaka-aineen teollisuudessa ja teknologiassa.
Kullan erityisominaisuuksia ei voida jäljitellä keinotekoisesti, joten ihmiskunta on monilla aloilla riippuvainen kullasta:
- Teollisuus
- Ilmailu
- Tietokoneet
- Älypuhelimet
- Lääketiede
- jne.
Lisäksi kemiallisella alkuaineella Aurum (alkuaineen symboli AU) on huomattava emotionaalinen merkitys. Kullan kultaisen keltainen kiilto muistuttaa auringonvaloa ja luo maagisen vetovoiman. Kulta on erittäin happovarma ja lähes tuhoutumaton, minkä vuoksi sitä pidetään ikuisena. Siksi vihkisormukset valmistetaan perinteisesti kullasta symboloimaan rakkauden arvokkuutta ja kullan kestävyyttä.
Kulta on aikanaan kerätty suoraan maasta, mutta nykyään valtavia määriä kiveä täytyy siirtää luonnollisten kultavarantojen löytämiseksi. Tämän työn ja sen myötä kustannusten lisääntyminen johtaa pitkällä aikavälillä kullan hinnan jatkuvaan nousuun.
Ihmiset tiesivät jo tuhansia vuosia sitten kullan luonnollisesta niukkuudesta, mikä selittää, miksi kulta on niin arvokasta. Se on yksi ihmiskunnan historian vanhimmista maksuvälineistä ja nauttii suurta luottamusta sijoittajien keskuudessa.
Kuinka kullan hinta määräytyy?
Kultaa käydään kauppaa kansainvälisillä pörsseillä päivittäin. Suuret sijoittajat, kultakauppiaat ja teollisuus ostavat ja myyvät kaupankäyntialustoilla, mikä vaikuttaa kullan hintaan kysynnän ja tarjonnan kautta.
Nykyiseen kullan päivittäiseen arvoon vaikuttavat lukuisat tekijät, kuten:
- Dollarin kurssi
- Öljyn hinta
- Korkotaso
- Poliittiset tapahtumat
- Merkittävät taloudelliset tapahtumat
- Inflaatiopelot
- Talouskriisi
- Muut jalometallien hinnat (hopea, platina, palladium).
Esimerkiksi poliittisen tapahtuman aiheuttama markkinoiden paniikki voi saada monet sijoittajat myymään kultansa, jolloin kullan hinta laskee ja kulta menettää arvoaan. Kullan myynnistä saatavat tulot vähenevät, mutta sijoittajille tämä voi olla hyvä hetki ostaa kultaa edullisesti. Kun markkinat rauhoittuvat, kullan hinta nousee jälleen, ja silloin kultatuotteista, kuten harkoista, kolikoista, koruista tai kultahampaista, saa paremman hinnan myyntitilanteessa.
Miten kullan hintalaskuri toimii?
Kullan hinnan määrittäminen ei ole yksinkertaista, sillä kullan hinta vaihtelee jatkuvasti. Lisäksi kultatuotteiden kemiallinen koostumus ja paino vaikuttavat myös kullan hintaan.
Kullan hinnan perusta: hienokultainen unssi
Unssi toimii perusyksikkönä kullan mittauksessa. Pörsseissä määritelty kullan hinta, joka ilmoitetaan yleensä dollareina, viittaa aina yhteen unssiin hienokultaa. Unssihinta toimii perustana kaikkien kultaseosten ja kultapainojen laskemiselle. Kullan kaupankäynnissä (kullan osto/myynti) paino määritetään yleensä tarkkuusvaa’alla, joka punnitsee 1/10 tai 1/100 gramman tarkkuudella.
Yksi unssi vastaa 31,1034768 grammaa (apteekkiunssi) ja viittaa periaatteessa hienokultaan. Tämä tarkoittaa kultaa, jonka puhtaus on 999 osaa 1000 osasta. Kaupankäynnissä kultaa, jolla on tämä hienous, kutsutaan hienokullaksi 999 tai 24 karaatin kullaksi.
750, 585 ja 333 kulta kullan hintalaskurissa
Puhdas kulta ei sovellu hammaskullan tai kultakorujen valmistamiseen, koska se on liian pehmeää. Siksi jalometalliin lisätään erilaisia kemiallisia alkuaineita, jotta kulta saadaan esimerkiksi kovemmaksi. Näitä kutsutaan seoksiksi tai kultaseoksiksi.
Periaatteessa jokainen kultatuotteiden valmistaja voisi määrittää kemiallisen koostumuksen haluamallaan tavalla. Kuitenkin tietyt seokset ovat vakiintuneet käyttöön. Seuraava taulukko näyttää yleisimmät kultaseokset, joita käytetään myös kullan hintalaskurissa kullan arvon määrittämiseen:
Karatti | Hienokultapitoisuus | Nimitys |
---|---|---|
24 kt | 999 | Hienokulta 999 |
18 kt | 750 | 750 kulta |
14 kt | 585 | 585 kulta |
8 kt | 333 | 333 kulta |
Miten kullan myyntihinta määräytyy?
Jos haluat selvittää kullan myyntihinnan tai myydä kultaa, tarvitset kaksi tärkeää tietoa voidaksesi laskea kullan arvon kullan hintalaskurilla:
- Kultatuotteen paino
- Jokaisen kultatuotteen seos / hienokultapitoisuus (joko karaattina tai hienokultapitoisuutena)
Kultakoruissa, kultakolikoissa ja kultaharkoissa kultaleima tai leima antaa yleensä tietoa hienokultapitoisuudesta. Leima on pieni merkintä (kultaleima), joka sijaitsee korusta riippuen eri paikoissa:
- Kultaketju: lähellä lukkoa tai kaulakorun karabiinia
- Kultaranneke: myös lukon tai karabiinin yhteydessä
- Kultakorvakorut: korvakorun takana, tappikorvakoruissa pousetten (lukon) kohdalla
- Kultasormukset: sormuksen sisäpuolella
Kultakolikoissa ja -harkoissa hienokultapitoisuus on usein painettu pinnalle, ja se näkyy esimerkiksi merkinnällä AU 999 tai Fine 999.
Mitä tietoja sinun täytyy syöttää kullan hintalaskuriin?
Jos haluat myydä vanhaa kultaa, romukultaa tai hammaskultaa, voit helposti myydä useita kultatuotteita samanaikaisesti. Saat jokaisesta kultatuotteesta ajankohtaisen päivän kullan hinnan sisältävän hienokullan määrän sekä ajankohtaisen jalometallin hinnan seosmetalleista. Ei huolta: sinun ei tarvitse tehdä monimutkaisia laskelmia kullan arvon määrittämiseksi, sillä online-työkalu tekee sen puolestasi! Riippuen kullan hintalaskurista, voit valita painoyksiköksi gramman, kilon tai unssin (oz).
Näin määrität kullan arvon:
- Hanki kalibroitu vaaka, joka punnitsee 1/10 tai 1/100 gramman tarkkuudella. Hienokultavaakoja, pieniä kirjevaakoja ja digitaalisia vaakoja voi ostaa vain muutamalla eurolla.
- Lajittele kaikki kultatuotteet, joilla on sama leima / hienokultapitoisuus, ”kasaan” (nippuun).
- Punnitse kaikki samalle leimalle/kultapitoisuudelle kuuluvat kultatuotteet yhdessä.
- Kirjoita ylös kunkin kultatyypin (333, 585, 750, 999) kokonaispaino grammoina vähintään yhdellä desimaalilla paperille.
- Siirrä sitten määritetyt tiedot vastaaviin sarakkeisiin kullan hintalaskurissa.
- Kun olet syöttänyt kaikki tiedot työkalun, napsauta ’laske’ saadaksesi kultasi myyntihinnan.
Hammaskullan myynti: Vain puhdas kultapaino lasketaan
Vanhojen kultahampaiden tai kultapaikkojen myyminen on hieman monimutkaisempaa, koska hammaskultaa ei ole leimattu, erilaisia kultaseoksia käytetään, ja usein muut täyteaineet tarttuvat kultaan, mutta näistä ei saada myyntihintaa kullan myynnissä.
Lisäksi jalometallien erottaminen on suhteellisen kallista jalostamolle, joten hammaskullasta maksetaan usein hieman vähemmän. Tästä syystä jotkut kullan hintalaskurit eivät tarjoa laskentaa hammaskullalle tai käyttävät hieman alhaisempaa kiinteää hintaa per gramma hammaskultaa laskennassa. Kuitenkin hammaskullan myynti kannattaa, kun kullan hinta on korkea.
Romukullan myynti ilman leimaa
Toinen ongelma syntyy, kun haluat myydä romukultaa. Periaatteessa on mahdollista myydä rikkoutuneita ketjuja ja rannekkeita reiluun hintaan. On kuitenkin vaikea selvittää hienokultapitoisuus, jos esimerkiksi kultaleimalla varustettu karabiini on kadonnut. Jos tiedät edelleen hienokultapitoisuuden, koska ostit korun, voit laittaa romukullan vastaavan hienokultapitoisuuden ”kasaan” kultaa punnitaksesi.
Jos et tiedä, onko kyseessä 333, 585 vai 750 kulta, voit tilata kultatestauspaketin verkosta testataksesi kultaseoksen. Tällainen paketti sisältää testaushappoa ja kosketuskiven. Ns. naarmutestissä teet pienen hankauman kosketuskivelle. Tähän levitetään testaushappoa. Seoksen mukaan kulta muuttaa väriään tietyllä tavalla ja antaa tietoa, mikä kultaseos on kyseessä.
Parhaan myyntihinnan saaminen kullan hintalaskurilla
Kuten alussa selitettiin tarkemmin, kullan hinta vaihtelee jatkuvasti ja joskus hyvinkin dramaattisesti ylös- ja alaspäin. On mahdotonta ennustaa, milloin on ihanteellinen aika myydä kultaa korkeimpaan hintaan. Jos sinulla ei ole kokemusta kullan myynnistä, suosittelemme seuraamaan kullan hintaa jonkin aikaa, jotta saat käsityksen siitä, mikä myyntihinta on houkutteleva ja milloin kullan myynti ei kannata. Kullan hintalaskuri auttaa sinua määrittämään mahdollisen kullan myyntihinnan milloin tahansa.
Kullan myynti: Mikä on kullan hinta?
Jos päätät myydä vanhaa kultaa, romukultaa, kultakoruja, kultakolikoita tai kultaharkkoja sen jälkeen, kun olet määrittänyt kullan hinnan kullan hintalaskurilla, kullan hinta, joka oli kiinnitetty myyntipäätöksesi tekohetkellä ja kun tarjouksesi kultakauppiaalle tehtiin, on voimassa.
Jos myyt kultaa postitse, tarjouksesi on yleensä ei-sitova tarjous. Pyydät kirjekuoren kultakauppiaalta ja lähetät kultasatsin kultakauppiaalle. Siellä kultasatsi tarkistetaan (aitous, paino), ostohinta lasketaan uudelleen tarkasti ja ilmoitetaan sinulle. Hinnoissa voi olla pieniä eroja sinun määrittämäsi ja ostajan tarjoaman hinnan välillä, sillä kultakauppiailla on tarkemmat punnitusvälineet. On sitten sinun päätettävissäsi, haluatko myydä kultasi ilmoitetulla hinnalla vai pyytää sen takaisin.
Laske ajankohtainen kullan hinta kullan hintalaskurilla